Дни на Microsoft 2012

MS days кино Арена На 28 и 29-ти март в кино „Арена Младост“ се проведе конференцията Дни на Microsoft 2012, на която се представиха новите разработки на компанията.

Основните акценти бяха Windows 8 Consumer Preview, Windows Server „8“ Beta, облачните(Windows Azure, Office 365) и мобилните(Windows Phone) технологии на компанията, както и последните иновации в областта за разработка на приложения – Visual Studio 11 Beta, .NET Framework, HTML5.

Конференцията бе открита от две паралелно провеждащи се лекции, едната представяща Windows 8 Consumer Preview, а другата засягаща облакът и Server „8“ Beta.

Майкъл Плат, директор  платформи за разработка в Microsoft, разказа за бъдещето на Windows 8. По неговите думи, Метро интерфейсът ще осъществи преход, подобен на прехода от DOS към Windows. Промяната ще засегне както обикновените потребители, така и разработчиците на софтуер. Както е известно, Метро добавя много нови възможности, като основната идея, е да се постави важната за потребителя информация в центъра, без излишни менюта и бутони. Тази стратегия на Microsoft е много рискова, но компанията искрено вярва в нея.

windows 8 tablet

Плат представи и онлайн магазина Windows Store. Той ще бъде достъпен и за България, но така и не стана ясно, защо българските разработчици на софтуер няма да могат, да качват приложения. Минималната цена на едно приложение е фиксирана на 1,49$, като обосновката за това е, че Windows Store ще бъде достъпен в много страни с различни валути и това е най-добрия праг за повечето от тях. Разбира се, освен платените, ще има и безплатни приложения.

Интересни са и новостите в Windows Server „8“ Beta. В операционната система са включени Hyper V 3.0, IIS 8, нов Server Manger, PowerShell 3.0, файловата система ReFS, както и подобрения в повечето сървърни роли. Direct Access вече няма да е толкова труден за настройка, защото е наличен wizard, който ни улеснява. Storage Pool-а е доста интересно нововъведение в Server 8, което накратко ни предоставя възможност да създаваме виртуални дискови пространства – simple/mirror/parity, както и thin/fixed. Например при thin опцията можем да създадем диск с капацитет по-голям от физическото място, което имаме. В последствие, ако се запълни физическото място, можем да добавим допълителни физическиkinect устройства за съхранение на данни, като виртуалния диск си остава същият от гледна точка на потребителите. Друго подобрение в новата операционна система е, че домейн контролерите ще се „разбират“ с виртуализацията и вече няма да е такъв проблем, ако използваме snapshot-и. Допълнително при Windows Server 8 освен Core и Full инсталациите ще съществува още една, която ще представлява Core плюс възможността за използване на графични конзоли, като например Server Manger.

Интересното на конференцията не свърши с лекциите. В сградата на кино Арена имаше и Експо зона, където всеки можеше да се запознае с партньорите и спонсорите на събитието, както и да участва в организираните от тях томболи. Допълнителни развлечения можеха да се намерят и в специално обособените кътове.  Имаше отделени места за електронни книги, електронни игри(Xbox 360) и състезания, кътовете на Microsoft Services и Hardware, както и женския кът „женИТе“.

Добави отговор по темата

Windows 8 RTM Enterprise (Trial)
  • Да станем приятели

  • Анкета

    Кое бихте искали да се подобри в сайта?

    Виж резултатите

    Зареждане ... Зареждане ...
  • Сайтът Windows8bg.com не е свързан по никакъв начин с Microsoft Corp. или Майкрософт България.