Как да сложим CD в колата си

Ако имате старо CD четящо устройство можете да му намерите приложение във вашата кола. Единственото условие е то да може да чете CD audio дискове(тези CD-та които имат два бутона: единия за изваждане на CD-то, а другия за пускане и превъртане на песните, както и изход за слушалки).

Освен CD-то са необходими:

1. стабилизатор на напрежение 7805(за 5 волта )
2. радиатор за охлаждането на стабилизатора
3. усилвател, ако искате да слушате музика на тон колоните на колата
4. кабели (каквито и да са)
5. мултиметър за измерване на напрежение, ток и съпротивление
6. мъжки молекс конектор
7. сръчни ръце
8. въображение, защото мястото за поставянето на CD-то е различно за всяка кола 😛
9. поялник и калай

В статията аз напълно ще сменя старото радио на колата(Ford Escort) със CD устройството и усилвател от тон колони Philips, към който може лесно да се свърже MP3 player. Ако искате по-силен звук, използвайте и по-силен усилвател.
Първото нещо, което трябва да направите е да премахнете радиото, като внимавате кои кабели са за захранването и кои отиват към тон колоните на колата.

После лесно чрез мултиметъра се установява кой от двата кабела е положителния и кой отрицателния.
Взимате усилвателя (в моя случай той представлява една платка и работи на около 8 V но нищо няма да му стане и на 12 V).

Свързват се двата му захранващи кабела към тези на колата, като се спазва поляризацията(предварително е добре да се спре тока чрез откачане на акумулатора). Изходите на усилвателя се свързват към тон колоните на колата, а входовете в моя случай завършват със стерео аудио куплунг.
Намирате някъде място за тази платка и се захващате със CD-то.

Първо трябва да изпълните следната схема с помощта на поялника и кабелите за да получите необходимото напрежение за CD-то:

Червения кабел от молекса се свързва към 5-те волта от стабилизатора а жълтата директно към 12-те волта от акумулатора. Останалите черни кабели се свързват към отрицателния полюс. След това трябва да закрепите радиатора за стабилизатора, за да не прегрее и изгори.

После го закрепете някъде в колата така че да не се вижда и пречи.

Остава само да настаните удобно CD-то, така че да не подскача на дупките по пътищата, които са често срещани на нашето географскоположение 😀 . Аз използвах пластмасите от старото радио, за да закрепя устройството. Накрая свържете молекса за CD-то, както и аудио куплунга в изхода за слушалки.

“Напъхайте” всичко и пробвайте дали CD-то тръгва. Запишете си диск с вашата любима музика в audio формат и се накефете на това, което сте си направили сами 😉

Автор: Йордан Парашкевов

първоначално публикувано на: http://make-bg.com/read.php?id=14

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *