Книгата „The Road Ahead“

„The Road Ahead“ е написана от брат ми Бил през далечната 1995 година. Все още не съм я прочел до края, но от общи впечатления мога да кажа някои неща. Както говори и името на книгата, Бил Гейтс се опитва да говори за бъдещето на компютрите, комуникациите и начина ни на работа с тях.  Той е познал голяма част от нещата, които в днешно време(15 години по-късно) считаме за даденост. Бил дори споменава за това, как дадено предположение направено в миналото, в бъдещето се превръща или в даденост или в смешно изказване на неразбиращия за времето си човек.

В началото на книгата Гейтс говори малко и за миналото си. Как с Пол Алън са знаели, че рано или късно компютрите ще станат достатъчно евтини, за да може всеки да си ги позволи. И по онова време девизът на Microsoft е именно „Computer on Every Desk in Every Home“.

Бил също казва, как се е учил от успехите и най-вече грешките на тогавашните големи компании, като дава и примери. Оттам изказва и мисълта си „Успехът е лош учител. Той кара хората да мислят, че не могат да загубят“ .

По всичко си личи, че тази книга е писана от умен и всестранно развит човек. За пророк не мисля, че можем да говорим, защото и той допуска грешки: „Интернет? Не ни интересува!“ (1993-та година), пък и за издигането на култове и вкарването на религиозни значения се занимава Apple 😀 .

Силно препоръчвам тази книга. От нея няма да се научите как да станете милярдери или компютърни специалисти, но ще можете да погледнете света през очите на Бил Гейтс и ще видите неговите идеи за днешния ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *