Размисли и страсти – общата тема

Отдавна не бях драскал в този блог. Най-вече заради работата ми над http://windows8bg.com, новата ми работа в New Horizons Bulgaria(да на живо съм по-готин), както и доста други неща, за които не трябва да знаете, но стига съм овъртал.

Вдъхновението ми за тези тема дойде от поредното невероятно пътуване с БДЖ. В купето: аз(компютърен специалист), две войничета, една  лекарка, една бъдеща дизайнерка и един 75-80 годишен старец. Останалите извън този списък бяха със слушалки и не изпитваха интерес към предстоящия разговор. А той беше на тема, не можете да се досетите – Политика, капитализъм и лекуване на простатата :D.

Лекарката учеше немски език и по едно време стана на въпрос, че няма смисъл да се стои в нашата родина. Дизайнерката веднага се включи с това, че и в другите страни е почти същото. И така влязохме в темата за капитализма. Дизайнерката говореше доста смислено и аргументирано, а със сигурност бе по-малка от мен(на възраст).

Та тя обясни, че капитализма е свободни пазари, но не и свобода на човека. Обясни, че не може 1% от населението на планетата да държи 40% от парите/богатствата й. Просто това не е нормално. Даде пример и с молив. По правило неговата цена се определя от цената на дървесината и цената на графита. Но реално не е така. Тя се определя от количеството моливи и тяхното търсене на пазара.Тук питам момичето: „Все пак сме свободни и дори някой да се опитва да спекулира с цената нарочно, винаги може, примерно аз, да започна да произвеждам моливи на по-ниска реална цена.“ Тук тя отвърна с – кой съм аз, че да произвеждам. Големите производители или ще ме купят или ще намерят друг начин, за да ме премахнат, дори и с подбиване на цената.

Мислите ми малко се поотклониха от разговора на останалите. Замислих се над това, как е възможно тогава да се създават големи компании. Първото, което ми дойде на ум е оригиналност и иновативност. Нещо, което не заплашва никоя друга от големите компании(поне в началото), но въпреки това става търсено и използвано от милиони хора – facebook, apple, microsoft. След още малко умствена активност, реших че ако примерно предлагаш нещо, което не изисква голям първоначален капитал и не се влияе толкова от големината на фирмата, то тогава също би било трудно да те смачкат. Примерно правиш софтуер, като използваш невинни суденти(както … хайде да не споменавам фирми). Да, писането на софтуер е малко по-друг бизнес. При него се продават не материални неща, а по-скоро умствени творения близки до изкуството, като картини, книги и други чиято цена не зависи много от носителя(хартия, бои …). И въпреки това, ако предлагаш примерно Интернет услуга, винаги може да се намери някой хакер, които случайно да се позабавлява със сериозния ти сайт и да забравиш вече за доверието на клиентите към теб. Всъщност в главата ми изскочиха доста начини за прекратяване на дейността на една малка компания, но няма да давам идеи на недоброжелателите.

Да се върнем в купето. Темата е Бойко Борисов, ДАНС и другите от компанията. Войничетата поговориха доста на тази тема. Все пак, вие какво знаете за г-н Борисов? Аз от обща култура мога да спомена, че е завършил пожарникар и е бил охранител на Тодор Живков и Симеон Сакскобурготски. Така се става политик, с гледане. То на този принцип и кучето щеше да стане касапин. Нека погледнем реално къде се разпределят парите от новото правителство – по магистрали, като се съкращават парите за образование … Ще спра до тук. На всеки му е ясно на кой му трябва необразован народ, които гласува за 2 кебапчета и живее от детски надбавки по 30 лв. на парче …

Стана дума и за мисиите ни в Ирак, Авганистан и т.н. Редниците, разбира се, се включиха стабилно. Разправиха, че доста се печели при излизане на мисия в друга страна. Там пак трябвало с малко връзки, но пък ставаш постоянна мишена, при това в чужда страна, за чужда кауза. Казаха и, че скоро време от армията ни няма да остане почти нищо. Ще има още съкращения и няма да има реално кой да защитава страната. Помислете малко. Примерно Америка и другите големи страни, защо да ни завладяват с оръжия и войни, като могат само благодарение на „свободният пазар“ и капитализма да станем техни длъжници и да изпълняваме всичко, като малки кученца… Все пак, какво бихме правили без китайския си лаптоп, поръчан от американска компания, или без немската си кола движеща се на петрол от близкия изток.

От време на време се получаваха и включвания от 80 годишния старец, задаващ въпроси към лекарката за простата си. Говореше и за стиховете който е писал преди 5 години. Тук няма да коментирам. Не се знае ние какви ще сме на тези години, но пък си беше разтоварващо.

Спирам до тук. Ако някой има невероятната нужда се се изкаже по някоя тема нека го направи с формата за коментиране. Оставам на вас да решите, кое е вярно и кое е конспирация. Но задължително се замислете, не слушайте какво ви говорят по телевизията, не вярвайте на всяка дума, а винаги опитвайте сами да намерите истината, защото тя е някъде там…(The X files)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *