Microsoft Visionary Insight – лекция на Microsoft в СУ

Организатори на събитието бяха Академия за ИТ Лидери. Малко се изложиха в началото. Лекция на Microsoft, а пък компютъра който беше вързан към проектора не искаше да си стартира Windows-a(син екран на смъртта :D). Това е без особено значение, защото лекторите си носеха лаптопите. Е мина и известно време докато ги пуснат на проектора, но поне чужденците бяха печени.

Rob Miles(MVP, Hull University UK) -бая висок и голям пич, нетипичен пример за програмист.

Идва от Англия, с акцент и т.н. Интересна личност, дори си има блог: http://www.robmiles.com/. В началото, за да разположи публиката, вкара няколко лафа и през цялото време се държа на ниво. Miles обича да програмира на C#, като прави приложения за Windows Phone 7(най-вече игри) и всякакви устройства. Под „всякакви устройства“ имам предвид наистина всякакви. Беше си донесъл робота :D. Е не го беше сглабял той, но го беше програмирал. Дори ни демонстрира как го програмира с помощта на Microsoft Visual Studio и езика C#. Самият робот не представляваше нищо особено – няколко сензора за близост,процесор, LED-индикатори и колелца, които да го задвижват. Връзката с компютъра ставаше през USB. Наистина програмирането за такива устройства чрез Visual Studio е като детска игра. Просто програмираш на език от високо ниво(в случая C#), а останалото го прави framework-a и компилатора, като качва готовия код директно на устройството.

Очаквах типичната лекция на Microsoft, където се опитват да докажат, че всеки един техен продукт е най-добрия и алтернативите не струват. Но Rob Miles(той не е от Microsoft) каза, че използва за браузър Google Chrome, което много не зарадва другия лектор 😀

Damien Caro(Unified Communications Technic, Microsoft) – французин с интереси към бизнес средите, облачните и Microsoft технологиите.

Разказа ни малко за дейта центровете, за облачната услуга на Microsoft – Azure, SkyDrive и Windows live.   Разбира се, се опита и да ни покаже колко е добър Internet Explorer 9, с което съм съгласен до някъде. Наистина е незаменим при наличие на Active Directory в корпоративните среди, но за обикновения потребител е почти без значение.

Интересното което научих е наличието на Live Mesh – Microsoft-ска разработка с която могат да се синхронизират няколко компютъра. Говорим си за документи, файлове, папки, настройки на програми(IE favorites, Office settings). Също така, позволява и Remote Control. Готина програмка, вероятно ще й направя по-дълъг преглед в друга статия.

Много силна лекция за която благодаря на Академия за ИТ Лидери и се надявам, да продължават да ни срещат с такива хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *